14.4.11

Profil: Designer Drugs


Poznáte príbehy, keď sa dvaja skromní kamaráti v garáži dohodnú, že svoju lásku k hudbe skúsia podať ďalej? Jedným z radu príkladov takéhoto začiatku sľubnej kariéry je duo Michael Vincent Patrick a Theodore Paul Nelson z New Yorku. Chalani svorne tvrdia, že ich DJ / live projekt Designer Drugs nebol kariérny zámer, ale zábava...

Temná zmes ostrejšieho elektra s popom, či príchuťou punku – takáto svojská originalita je u Designer Drugs dôležitou ingredienciou receptu na úspech. Hoci zvukom pripomínajú napríklad The Bloody Beetroots, pri ich počúvaní osobne nemám pocit, že by chceli „znieť ako niekto“. Sound je síce popisovaný ako svieža klubová hudba pripomínajúca hardcore / punk z 90-tych rokov, ale sám by som ich jednou vetou zaradiť asi nedokázal. Dôležitým faktom totiž je, že DD zvukovo neprešľapujú na mieste – neustále sa vyvíjajú, pričom sa im úspešne darí držať sa vlastných charakteristických prvkov. Kým napríklad staršie remixy zneli popovejšie, v nových skladbách už chlapci statne „tlačia na pílu“.

V súčasnosti sú na svetovom turné, na ktorom predstavujú svoj debutový album “Hardcore / Softcore” (vyšiel 22.2. na Ultra Records). Skôr, než si k názvu začnete primýšľať podstatné mená podľa vlastného gusta, skúste si v ňom všimnúť kontrast. Je to práve pestrosť, čo tento album výsostne charakterizuje. Štýlovo sa viac-menej každá z dvanástich skladieb dá zaradiť k temnému elektru – pri tom však treba dodať, že každá skladba je iná. Kde je spomenutý kontrast? Pestrú paletu vytvárajú pomalé skladby a skladby ašpirujúce na hymny revolúcií, temné pochody cintorínom („Funeral march“) strieda príjemnejší tanečný song „Crazy for you“. Na tomto albume sa okrem chalanov tvorivo podieľali aj All Leather, Cerebral Vortex, či speváčka Annie – ktorú mimochodom DD v minulosti úspešne remixovali. Singel Drop Down, ktorý vyšiel už dávnejšie na Iheartcomix Records, sa na album dostal tiež. Určite stojí za vypočutie.



Designer Drugs je ďalší z radu interpretov, ktorí sa aj napriek nespornej kvalite skladieb netrhajú o každý cent a občas (nie len, keď PR oddelenie pritlačí) zverejnia čosi aj zadarmo. Svojho času si udržiavali sériu “Remix fridays”, kedy každý piatok na sociálnych sieťach zverejnili jeden zo svojich remixov. O celosvetovej popularite tejto série netreba veľa písať. Trebárs hymnická skladba “IAMX – Spit It Out” v ich remixe neraz znela aj na akciách v bratislavskom klube Radosť. Čo nie je až tak pozitívne, remixy nájdete roztrúsené na facebooku či twittri, ale jedna stránka s kompletným zoznamom neexistuje. Ak sa v tejto chvíli chystáte gúgliť heslo “Designer Drugs Remix”, určite by som Vám poradil dodať kľúčové slová ako “Annie - Antonio”, “Villains feat. Whiskey Pete - Victims”, alebo “Mission Control - Innerspace”. Tieto remixy sú moji osobní favoriti. Na spoločnej stránke však nájdete sériu mixtapov DATAMIX, ktorú vrelo odporúčam. Mimo týchto hudobných aktivít si Designer Drugs v súčasnosti ešte živia aj vlastný label Sex Cult.


Pre tých z Vás, ktorí by si DD radi pozreli naživo, mám dobrú správu. V rámci turné zavítajú 21.apríla aj do neďalekej Viedne, kde si zahrajú (DJ set) v priestoroch Prater Sauna na akcii s názvom “love+hate”. Sekundovať im budú okrem rezidentného tímu aj hrdinovia z lokálnej scény - Bazuco a We are Prostitutez. Z vlastnej skúsenosti viem povedať, že akcie vo Viedni majú svoje čaro – ak máte chuť, čas, a čosi ušetríte na veľkonočných krasliciach, určite si pred aprílovým Dead Horse doprajte menší warm-up. Vstupné 7 eur (do polnoci – neskôr 10 eur, iba na bráne) na interpretov svetového mena nie je zas až tak veľa.


0 comments:

Post a Comment